Det här är dumt på så många plan att jag inte vet hur jag ska reagera. Ska jag skrika ut i ren frustration? Ska jag börja grina? Eller ska jag börja hata idioter? Inget av förslagen känns särskilt konstruktiva.

Redan i första meningen av debattartikeln måste jag börja sucka. Ja, Maria Hasselgren, man har förespråkat trohet och monogami och att hålla sig från sex i Uganda, men man har också förespråkat användningen av kondomer. Och jag kan inte för mitt liv förstå hur kondomer skulle kunna öka problemet. Det är ju inte som att kondomer tvingar dig till att ha sex och det är definitivt inte så att folk som inte har kondomer till hands skippar sexet. Däremot kanske de använder kondomerna lite oftare om de råkar ha sådana i närheten.

Vidare verkar det som att Maria Hasselgren, såväl som (den otroligt världsfrånvände) påven glömmer bort att påven, och katolicismen, har ett trumfkort över alla andra. De kör med Gud-kortet och vem, med lite katolsk Gudstro skulle lättvindigt kunna gå emot det? Om det är fel med kondomer, jaha, då struntar väl den auktoritetsstyrde i kondomen och om kondomerna dessutom är svåra att få tag är det väl ingenting att orda om, de är bara dåliga. Men däremot sexet, det är inte lika lätt att undvika. Om en person har tillräckligt med karaktär för att klara av det så är det ju jättebra, men ofta så spelar det ingen roll hur många gånger man har fått det itutat att inte ha sex innan man gifter sig. Plötsligt så händer det, det händer i alla länder, överallt och om Maria Hasselgren och påven inte är mänskliga nog att inse att så är fallet och att kondomer i dessa fall är till stor hjälp så borde de ta sig en till titt i den där bibeln som de faktiskt tror på. Än en gång borde de inspireras av den där snubben som hela nya testamentet handlar om och se att även han såg till att gå ner på den lilla människans nivå.

Maria Hasselgren och påven borde båda förstå att man inte kan begära att människor ska bete sig gudomligt, vi är ju trots allt bara människor. Och att sex före äktenskapet, enligt dem, är väldigt fel förhindrar faktiskt inte folk, inte heller katoliker, att ha sex före äktenskapet (eller för all del med nya människor utanför äktenskapet). Det värsta och det tragiska är att på den afrikanska kontinenten så ger sex utan kondomer en väldigt mycket större risk för att faktiskt smittas av ett dödligt virus. Ett virus som är väldigt mycket mer påtagligt och med mediciner väldigt mycket svårare att få tag i för en medelsvensson i Afrika än det vore för den mest utslagne i Sverige.

Så om Maria Hasselgren är den förste utan synd så tycker jag att hon kan fortsätta kasta de där verbala stenarna och propagera för ett förbjudande av kondomer. Annars tycker jag att hon kan lägga ner det där och börja förespråka information och utbildning istället. Jag tror nämligen att det är därför 15-åringar i Sverige må använda kondomer dåligt (vilket i sig är så otroligt off-topic), det är inte lätt att ta till sig sexualundervisning från en knallröd och lätt stammande lärare som visar hur man trär på en kondom på ett provrör och sedan slår igång en tråkig film. Poängen är att det såväl i Afrika som i Sverige borde göras lika naturligt som det är: om du har sex, använd kondom, då blir du inte sjuk.